Bijwerkingen door hormonale anticonceptie

Blog


Bijwerkingen door hormonale anticonceptie


 

Het gebruik van de anticonceptiepil is de afgelopen jaren wat minder geworden, maar daarvoor in de plaats zijn vrouwen wel andere hormonale anticonceptie gaan gebruiken. Wat bijwerkingen betreft maakt dat eigenlijk niet zo heel veel uit, wat gebruikersgemak waarschijnlijk wel.


Nu ik zelf dichter bij de leeftijd kom waarop vrouwen met de overgang van vruchtbaar naar niet-vruchtbaar terecht komen, ben ik me steeds meer gaan verdiepen in de klachten die veel vrouwen toch hebben rond deze fase. Wat me dan vooral heel erg verbaasd is dat er nog steeds huisartsen zijn die ook voor deze vrouwen de anticonceptie pil voorschrijven. Maar ook dat het bij de jongere meiden heel normaal is dat ze aan de pil gaan, om menstruatie klachten te verminderen maar ook omdat vriendinnen het doen of omdat hun vriendje dat wel zo prettig vindt.


Chronische medicatie

Dat je daarbij dus chronisch medicatie gaat gebruiken, realiseren veel mensen zich niet. De meiden en vrouwen niet, ouders en vriendjes niet, maar blijkbaar een huisarts ook niet.


Dus eigenlijk ben ik heel blij dat ik deze kans nu heb gekregen, door mijn eigen leeftijd en door de leeftijd van mijn dochters, om me nu echt goed te verdiepen in hormonale anticonceptie!


Bijwerkingen

Want dat hormonale anticonceptie bijwerkingen hebben, weet hopelijk iedereen wel. Wat zijn klachten die je vaker hoort?
• Stemmingswisselingen
• Gewichtstoename (heel soms afname)
• Hoofdpijn of migraine
• Trombose of longembolie
• Hart en vaat aandoeningen
• Leveraandoeningen, galstenen


Zijn deze, en meer, klachten nu alleen te wijten aan de synthetische hormonen die je inneemt? Sommige klachten kunnen zeker direct gekoppeld worden aan deze hormonen. Vervang je ze namelijk door een andere soort of een mindere hoeveelheid en verdwijnen je klachten? Dan is het duidelijk.


Maar veel klachten worden indirect door deze synthetische hormonen veroorzaakt. Hoe bedoel ik dat? Alles wat je binnen krijgt, moet door je lijf zo afgebroken worden dat het of gebruikt kan worden , of zo afgebroken dat het afgevoerd kan worden omdat het niet bruikbaar is. Juist ook de synthetische hormonen vragen nogal wat van je lever aan omzetten en afbreken, zodat het via je urine, ontlasting, zweet of bloedverlies (door je menstruatie) uitgescheiden kan worden.


Het gebruik van hormonale anticonceptie zorgt ervoor dat je menstruatie niet meer plaatsvindt, of minimaal is. Deze vorm van uitscheiden valt dus af: ook op deze manier vormt het een extra belasting van je lichaam.


Wanneer je verder heel goed voor jezelf zorgt, hoeft het gebruik van synthetische hormonen dan ook geen probleem, of bijwerkingen, te veroorzaken. Maar wanneer je leefstijl ook nog eens verre van optimaal is, kan dit wel een probleem gaan veroorzaken. Waarbij kun je dan denken:
• Roken
• Gebruik van stimulerende middelen als alcohol, drugs, koffie, energy dranken, etc.
• Gebruik van andere (chronische) medicatie
• Gebrek aan rust of erg veel stress
• Weinig tot geen vers voedsel eten, of voornamelijk kant en klaar, snacks, etc. eten
• Gebruik van niet-natuurlijke producten zoals:

  • Make-up
  • Nagellak
  • Persoonlijke verzorgingsproducten
  • Schoonmaak- en wasmiddelen
  • Chemische luchtverfrissers


Door deze opstapeling van stoffen kan het gebeuren dat je lever overbelast raakt. Op den duur zijn leveraandoeningen dan ook niet uit te sluiten. Hier heb je echt heel veel zelf zeggenschap over, zodat je ook op langere termijn relatief veilig de pil kunt gebruiken.
• Pas je leefstijl aan naar een veel natuurlijkere vorm. Tips daarvoor kun je op de website vinden.
• Ondersteun ook je lever door zelf je lijf regelmatig te ontgiften, m.b.v. spirulina


Klachten zoals stemmingswisselingen of depressies kunnen ontstaan door een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen. Door het extra werk wat gedaan wordt in je lijf, worden deze eerder gebruikt voor het opruimen van afval, dan voor het ondersteunen van andere werking. Afval is namelijk giftig en moet zo snel mogelijk weg. Dit heeft dus prioriteit. Met tekorten kun je wel overleven, in tegenstelling tot vergiftigd zijn, al kan het echt vervelende klachten geven.


Vitamines en mineralen

Wat zijn vitamines en mineralen die je zeker extra nodig hebt wanneer je hormonale anticonceptie gebruikt?
1. Vitamine C, om te zorgen dat de afbraakprocessen in je lever geen schade geeft aan de cellen die daarbij betrokken zijn
2. B vitamines: er zijn veel verschillende B vitamines, die allemaal samen werken. Van vitamine B6, B12 en folaat (of foliumzuur) is bekend dat hier extra van nodig is omdat ze ook bij veel afspraak stappen betrokken zijn. Een tekort aan B6 kan klachten aan de zenuwen geven. Tekort aan B12 kan psychische klachten geven en een langdurig tekort aan folaat kan o.a. hart en vaat aandoeningen en kanker veroorzaken.
3. Magnesium: dit is een erg belangrijk mineraal wat voor heel veel processen in ons lichaam noodzakelijk is. Een tekort kan o.a. spierproblemen geven.
4. Zink: wanneer je niet voldoende zink in je lichaam hebt, komt o.a. de afweer tegen virussen in het gedrang. Zeker in het griep seizoen maakt dat je vatbaarder om virus infecties op te pakken, maar maakt je ook vatbaarder voor koortslippen, etc.Om aan deze, en alle andere belangrijke vitamines en mineralen, verhoogde noodzakelijke behoefte te komen is goed eten heel belangrijk. Maar ook bij de minimaal 300 gram groente en 200 gram fruit per dag, met alle noten, zaden, pitten, goede vetten, biologisch vlees en vis, is er nog steeds een grote kans dat bepaalde waarden nog niet voldoende zijn, door achterstand bijvoorbeeld. Een supplement is dan eigenlijk voor tijdelijk noodzakelijk. Laat je daarover echt goed informeren: de goedkope supplementen bevatten synthetische vormen van vitamines, die eigenlijk nog meer van je lever eisen wat omzetting en afbraak betreft, dan dat ze opleveren. Ik help je heel graag op weg naar een voor jou goed passend supplement.Wanneer wel en wanneer liever niet de pil of andere hormonale anticonceptie?
Omdat geen enkele medicatie zonder risico is, dus ook de pil niet, is het verstandig om na te gaan waarom je deze gaat gebruiken.


Is het voor anticonceptie? Zorg dat je een goed bij jou passende vorm vindt en zorg daarnaast dat je je leefstijl erop aanpast en tekorten voorkomt.


Ga je de pil gebruiken omdat je menstruatie zo heftig of vervelend is? Door pijn, PMS, veel bloedverlies, etc.? Daar zijn gelukkig ook veel elegantere, natuurlijke en eenvoudigere oplossingen voor die minstens zo goed werken als synthetische hormonen. Ik vertel je daar heel graag meer over, wanneer je hier graag meer over wilt weten.


De overgang van niet-vruchtbaar naar vruchtbaar, en andersom, vraagt nu eenmaal veel oefenen en wennen aan een nieuwe balans voor het vrouwenlichaam. Heb er geduld mee en compassie. De ongekende kracht die ook verscholen ligt in ons vrouw-zijn, verdwijnt ook achter de golf van synthetische hormonen, wat echt een gemis is wanneer je het niet leert kennen en er mee leert werken.


Heb je hier vragen over, wil je weten wat ik voor jou en je klachten kan betekenen? Ik hoor het heel graag van je!