Goed zorgen

Blog

 

Zorg ook goed voor jezelf


Op een gegeven moment verwacht ik toch van mezelf dat ik nu toch wel verstandig genoeg ben. Herkenbaar? Ik zal eerst uitleggen wat ik bedoel.

Zoals je misschien weet, ben ik eind juli nogal hard door mijn enkel gegaan. Dat was even pittig, want waar ik normaal altijd voor anderen, zeker in mijn gezin, probeer te zorgen, moest dat nu voor mij gedaan worden. Best lastig, en zeker niet alleen voor mij.. Wat zeggen ze toch over verplegend personeel die de ergste patiënten zijn…? Nou ja, dat dus. En waar ik dan ook steeds met mijn gezin naar de dokter ga als dat het nodig is, foto’s laat maken wanneer er het vermoeden is van breuk, doe ik dat dus niet voor mezelf. Wat is dat toch, dat ik iedereen belangrijker vind dan ik mezelf?! Dat ik zelf wel wat harder mag zijn, door moet zetten, etc. Of dat ik het mezelf niet waard genoeg vind om tijd, energie of geld aan uit te geven.


Ondertussen is het wel 4 maanden verder en loop ik nog steeds alsof ik nooit haast heb. Was dat in het begin eigenlijk best fijn, om niet met de drukte en stress van de maatschappij mee te kunnen doen. En de wereld is ook echt veel mooier en fijner in een langzamer tempo. Maar nu wordt het zo frustrerend. Ik ben er echt ook wel klaar voor om weer te kunnen hardlopen, alleen al om de trein of bus te halen. Maar helemaal om mijn hoofd leeg te krijgen en mijn lijf weer een beetje in vorm. Maar vooral omdat het idee maar in mijn hoofd bleef malen dat dit niet goed is.

Dus eindelijk heb ik een afspraak gemaakt met een orthopeed. Nog 2 weken wachten en dan ga ik horen wat ik in mezelf mag gaan investeren, in de hoop dat ik inderdaad weer meer kan over een tijdje.


Dat bedoel ik dus met verstandig worden. Want hoe lang is het nodig om klachten te houden? Of van jezelf te vinden dat je je niet moet aanstellen, dat het best wel mee valt, dat anderen veel meer last hebben van hun klachten, etc. En aan jou kan ik wel vertellen dat je echt wel wat minder streng voor jezelf mag zijn, dat je het waard bent om in te investeren en te zorgen dat je veel minder beperkt, of misschien zelfs wel helemaal klachtvrij, kunt zijn. Maar ja, tussen vertellen/weten en doen zit een enorme drempel!


Na lang nadenken heb ik de stap gezet, doe jij met me mee? En ga jij ook de beslissing nemen om niet meer te accepteren dat je deze klachten hebt en er best mee kunt leven, misschien zelfs wel zonder schuldgevoelens ? Je bent het echt waard hoor! En wat voor gaaf voorbeeld ben je wel niet voor je kinderen, als je inderdaad stopt met streng zijn voor jezelf. En van jezelf gaat houden en jezelf gaat waard vinden, om heel en gezond te zijn?!


Echt te raar hoe eng het kan zijn om voor jezelf te gaan zorgen, maar dat geeft niet. Eng en spannend mag er zijn. Als je je daardoor uiteindelijk maar niet laat stoppen, want dat is zo ontzettend jammer. Voor jezelf maar ook voor wat je anderen kunt brengen als je wel doorgaat en gaat staan voor jezelf. Misschien vind je het ook wel interessant om eens terug te gaan kijken hoe het nu komt dat je moeite hiermee hebt. Dat maakt het namelijk makkelijker en vooral minder spannend om ook goed voor jouzelf te gaan zorgen, en niet alleen voor iedereen om je heen. Juist ook wat minder voor iedereen om je heen, want dat mogen ze ook zelf gaan leren.

Het blijft me steeds weer verbazen dat iets stoms als door mijn enkel gaan, me zo veel duidelijk probeert te maken. Zonder dit was ik echt niet anders gaan denken over het mogen investeren in mezelf. Ik heb al een omscholing gedaan zodat ik nu dit waanzinnig mooie beroep mag uitoefenen, wat ik als hele grote investering zie. Misschien wel met het idee dat dit meer dan genoeg was, met alle schuldgevoelens die daarbij horen.. ? Blijkbaar mag ik toch nog meer voor mezelf doen, help me alleen af en toe even herinneren dat ik ook mag investeren in weekendjes weg met mijn man, of kinderen, of alleen. Dat lijkt me een veel betere oplossing en veel minder pijnlijk.