Het verminderen van angstige gedachten

Blog


Verminder je Angstige gedachten!

 

Gedachten

 

Over dit onderwerp, gedachten, heb ik lang na moeten denken. Want wat zijn gedachten toch rare dingen eigenlijk. Ze kunnen ons echt helemaal gek maken, kijk alleen maar eens wat de afgelopen periode met je gedaan heeft. Voor niet iedereen was de lockdown even heftig, maar van veel mensen hoorde en hoor ik nog steeds, dat er veel angst was.


Angst heeft invloed op je gezondheid

Deze angstige gedachten hebben een grote invloed op je hele ervaring van welzijn. Niet alleen belemmeren angstige gedachten je van het hebben van blije of positieve gedachten en voorkomen zo dat je kunt genieten. Negatieve gedachten zoals angst, doen daarnaast ook heel veel met je lijf. Angst vermindert de werking van je immuunsysteem en laat je dus veel kwetsbaarder voor ziektes. Niet alleen acute ziektes door infecties, maar je immuunsysteem ruimt ook je eigen cellen op die niet meer goed functioneren. Dat kunnen cellen zijn die dood zijn gegaan, maar ook cellen die zich niet meer aan de regels binnen je lijf houden en oncontroleerbaar gaan delen. Een goed werkend immuunsysteem is dus essentieel. En angstige of stressvolle gedachten  voorkomen dit.


Nu is het natuurlijk wel heel makkelijk om te zeggen dat je moet stoppen met die negatieve, stressvolle of angstige gedachten. Maar dat dat niet zo makkelijk is, weten we allemaal. Zeker niet wanneer er angstopwekkende berichten continue de wereld ingegooid worden. En dat is direct stap 1 om je eigen gedachten wat positiever te kunnen krijgen: stop met het kijken naar deze berichten. Dus stop met het lezen van de krant, met het kijken naar journaal uitzendingen of (en?) stop met het luisteren naar je angstige of negatieve medemens. Of beperk het aantal momenten. Op deze manier heb je in ieder geval niet meer de continue aanvoer aan angstige gedachten versterkende prikkels.


Opbeurende of ontspannende gedachten

Lukt het je zelf om vervolgens wat meer positieve, rustgevende of zelfs dankbare of blije gedachten te gaan denken? Om dat vol te houden, of om mee te beginnen, zijn er podcasts of YouTube video’s om je hierbij te helpen. Zelf word ik heel blij met de affirmaties van Louise Hay, maar zoek welke bij jou past als ondersteuning om te gaan wennen aan deze nieuwe gedachten. Maar ook andere ontspanningsmomenten kunnen je misschien steunen bij het proberen los te komen van je angstige gedachten. Wandelen in de natuur, rustige oefeningen zoals yoga of biodanza kunnen helpen. Op de site van Bewust Bollenstreek kun je hier meer over vinden


Homeopathie voor jou?

Werkt ook dit niet, merk je dat je angstige gedachten echt de overhand houden bij je. En wil je daar echt NU wat aan doen, maar wil je liever niet aan de reguliere medicatie? Of heb je geen baat bij reguliere medicatie? Overweeg ook eens of homeopathie wat voor je is. Want juist ook bij angst of angststoornissen heeft homeopathie zich al zo vaak bewezen dat ze rust kan brengen.


Dat de negatieve spiraal doorbroken kan worden en je weer vertrouwen kunt gaan krijgen in je eigen gedachten. De medicijnen die je dan tijdelijk gaat gebruiken, hebben geen bijwerkingen en maken je ook niet afhankelijk.  Dat je er weer zelf zeggenschap over je gedachten gaat krijgen.

Want dat onze gedachten met ons op hol kunnen slaan, is toch eigenlijk heel raar? Dat het zo veel effect heeft dat slapen niet meer lukt zodat functioneren niet meer lukt (ook bij hele blije gedachten trouwens!), of dat ons hormoonsysteem helemaal in de war raakt en daarmee ook ons lichaam. We zijn niet alleen onze gedachten, maar veel meer dan dat. Dus neem die controle terug, ik help je er ontzettend graag mee.