Koorts

Blog


Koorts, natuurlijk en nuttig of onnodig lijden?

 

De laatste tijd lees ik af en toe berichten over koorts die ik nogal vreemd vind. Koorts zou namelijk nogal nutteloos zijn, dus prima om koortsverlagende middelen te slikken. Pardon? Hoe ver sta je af van je natuur om dit te denken? Want hoe we het ook wenden of keren, en hoe hard we het misschien ook willen ontkennen, we blijven echt ook onderdeel van de natuur. En koorts ook.

 

Wat is normaal onze temperatuur?

Normaal gesproken hebben we een lichaamstemperatuur van ongeveer 37 graden Celsius. Dat kan per persoon wel een beetje verschillen, ook daar zijn we allemaal uniek in. Op deze temperatuur werkt ons lichaam het best en voelen we ons prettig. Met een lagere temperatuur krijgen we klachten waardoor we ons vervelend voelen. Allemaal signalen om te zorgen dat we de warmte weer opzoeken om onze meest optimale temperatuur weer te krijgen. Wanneer we het te warm krijgen, voelen we ons dan ook helemaal niet prettig. Oververhitting, maar ook koorts, zijn hier voorbeelden van.

 

Wat is koorts eigenlijk?

Koorts is volgens thuisdokters.nl een temperatuur boven de 38 graden, rectaal gemeten. Oor metingen zijn meer onbetrouwbaar, maar kunnen natuurlijk wel een indicatie geven.
Verder geven ze aan dat koorts een normale en goede reactie van je lichaam is. Wat het ook is! Want hoe anders kan ons lichaam infectie veroorzakers als virussen en bacteriën onschadelijk maken? Waanzinnig knap eigenlijk, vind ik, dat je met een paar graden meer zo veel kunt opruimen. En dat je logische reactie daarop is, dat je niet zo veel wilt en je je niet lekker voelt. Je lichaam is dan ook keihard aan het werk, voor andere dingen heeft het ook eigenlijk geen tijd of energie. Je hartslag zal ook sneller zijn, wat ervoor zorgt dat het bloed sneller rondgepompt wordt en voedingsstoffen sneller aangevoerd worden en afvalstoffen sneller afgevoerd, om je herstel te versnellen. 

 


Kan koorts kwaad?

Over het algemeen is koorts niet iets wat gevaarlijk is. Wanneer je verder gezond bent en in goede conditie, hoef je je geen zorgen te maken. Wanneer je temperatuur richting 42 graden, is het wel zinvol om je huisarts te bellen. Boven de 42 graden wordt het voor je lichaam erg moeilijk om alle functies in stand te houden.
Voor kleine kinderen kan koorts een koortsstuip veroorzaken, doordat de temperatuur zo snel kan stijgen. Meestal is dit ongevaarlijk, maar wel heel eng om mee te maken als ouders. Duurt de stuip langer, of merk je dat de ademhaling niet meer goed verloopt (blauwe verkleuring), bel dan zeker 112, zeker bij het laatste.

 

Is het nodig om koorts remmende middelen te gebruiken?

Het eerste wat een huisarts zal vragen wanneer je belt met een koorts vraag, is of er paracetamol is gegeven. Is de koorts echt hoog, of is er sprake van echt heel veel pijn waardoor bijvoorbeeld slapen onmogelijk wordt, kun je zeker paracetamol overwegen. Voor al het andere zou mijn advies zijn om niets in te nemen en het uit te zitten. Natuurlijk is dat met een gezin heel lastig. Of is het net op werk heel erg druk. Het leven is helaas nu eenmaal dat je af en toe wordt terug gefloten en je het even rustig aan MOET doen.
Neem je wel paracetamol, of iets anders waardoor je je klachten niet meer voelt, heb je kans dat je ziekte periode langer gaat duren. Je natuurlijke reactie, temperatuur verhogen om ziekteverwekkers uit te schakelen, stop je. Daardoor is er meer ruimte voor deze om zich verder te verspreiden. En niet alleen in jou, maar ook in alle mensen in je omgeving. Met rust gelaten willen worden, is ook een bijzondere, natuurlijke manier om infecties binnen de perken te laten houden.

 

Is er dan niets wat je kunt doen?

Ja natuurlijk is er genoeg wat je zelf kunt doen! Allereerst zorgen dat je weerstand optimaal is. Dus gezond en gevarieerd eten, probeer alle kleuren van de regenboog aan groente en fruit te eten per week. Merk je dat je je toch een beetje minder gaat voelen, ga ook extra vitamine C gebruiken. 3x per dag 500-1000 gram bijvoorbeeld. En vanaf september is het ook heel belangrijk om iedere dag vitamine D in te nemen. Met het mooie weer van de afgelopen week zouden we het bijna vergeten, maar de zonkracht wordt steeds minder. Daardoor is ook de aanmaak van vitamine D door onze huid niet meer genoeg om onze weerstand op peil te houden.


Probeer ook iedere dag wel even buiten te komen, het liefst in de natuur. Daardoor verminderd ons stress niveau en is er meer energie voor ons immuunsysteem. Dubbele winst eigenlijk.

Wil je daarnaast liever ook nog natuurlijke middelen in huis hebben om eventuele patiënten zelf te behandelen? Via https://www.vereniginghomeopathie.nl/ kun je een boekje met homeopathische zelfhulp middelen aanvragen, zodat je weet wat je nodig hebt uit de winkel. Of je schrijft je in voor een homeopathische EHBO cursus, inclusief doosje met middelen. Hiermee kun je patiëntjes met  koorts heel goed zelf ondersteunen. En kun je me altijd om raad vragen, wanneer je er niet uitkomt, of door de stress niet goed kunt nadenken. Heel herkenbaar, in het begin, en zeker wanneer het mijn eigen kinderen betrof, kon ik zo moeilijk uit de middelen komen. Dus maak zeker gebruik van mijn kennis, ook op dat soort momenten.

 

Naar mijn idee is koorts iets waar we niet bang voor hoeven zijn. Omarmen is dan het andere uiterste, maar respecteren is zeker belangrijk. Neem de rust die je nodig hebt. En laat je niet gek maken, onze lichamen kunnen zo veel!!