Onstekingen verminderen

Blog


Ontstekingen verminderen en voorkomen

 

In de huidige maatschappij is er een stortvloed aan chronische ziekten. Soms ernstig, soms (nog) niet. Wat veel mensen en artsen zich niet realiseren is dat veel van deze chronische ziekten een ontsteking als grondslag hebben. Want ontstekingen hoef je niet altijd te merken. De acute, heftige ontstekingen zijn niet te missen, door hun roodheid, pijn, functieverlies en zwelling. Maar elders in je lichaam kunnen ongemerkt veel ontstekingen, of ontstekingsreacties, te vinden zijn. Deels wordt dit veroorzaakt door stress, waar er meer dan voldoende van te vinden is in onze maatschappij. Stress door of op werk, stress door de combinatie gezin/werk/zorg, stress door geldgebrek, stress door het moeten, etc.! Probeer, naast het aanpassen van je voeding, daarom ook rust momenten in te bouwen en je te ontspannen. Ga wandelen, probeer te mediteren of met yoga meer uit je hoofd en in je lichaam te komen. Kijk wat voor jou werkt. En voor een ontspannende reiki behandeling ben je ook altijd van harte welkom.


Wat zijn o.a. klachten die je kunt hebben als er bij jou sprake is van onzichtbare of laaggradige ontstekingen?

 • Metabool syndroom
 • hart- en vaatziekten
 • depressie
 • osteoporose
 • reuma
 • kanker
 • neurodegeneratieve ziekten als alzheimer, ziekte van Parkinson en dementie
 • hyper-permeabele darmen of leaky gut
 • COPD
 • veel huidklachten, zoals psoriasis en eczeem
 • migraine
 • chronische stressklachten
 • chronische vermoeidheid
 • onbegrepen pijnklachten
 • verminderde vruchtbaarheid, onvruchtbaarheid, zwangerschapscomplicaties etc.


Speelt eten een rol?

Wat ook een grote invloed heeft op ontstekingen in je lijf, is dat wat je eet. Dat is ook niet zo gek eigenlijk, en het verbaasd me hoe weinig artsen er van uit gaat dat wat je eet, geen invloed heeft. Je eet ieder jaar meerdere keren je eigen gewicht aan voedsel op. En uit al dat voedsel haalt je lichaam vervolgens de bouwstoffen om te leven, te vernieuwen en te herstellen als er iets is kapot gegaan. Dat kan dan toch niet anders dan invloed hebben?! Ik hoor het graag van je, wanneer je het daar helemaal niet mee eens bent. Want misschien heb ik ook een beperkende tunnelvisie.

Van voeding is ondertussen al wel veel bekend. Er is redelijk bekend welke voedingsstoffen ontstekingen aanwakkeren en ook welke voedingsstoffen ontstekingen juist verminderen. Ik zal proberen een samenvatting te maken zodat je er zelf mee aan de slag kunt.


Wat kun je zelf  veranderen?

Een manier om de ontstekingsreacties al te verminderen, is het terug brengen van het aantal eet momenten. Eten geeft namelijk al een ontstekingsreactie in je lichaam en hoe vaker je eet, hoe vaker je lichaam moet reageren op dat wat je van buiten naar binnen brengt. Net als je via de lucht potentiële binnendringers inademt, zo eet je ook potentiële binnendringers en moet dus je lichaam aan het werk. Niet alleen hard werken voor je spijsverteringsorganen, maar ook voor je immuunsysteem.

Beperk het aantal eetmomenten dan ook tot 3, inclusief je koffie (met melk of suiker) die je beter tijdens of direct na je maaltijd kunt nemen.

Nog een manier om ontstekingen te verminderen, is door het eten van vers, voornamelijk plantaardig, voedsel. En let dan vooral ook op dat je voedsel de volgende bestanddelen bevat:

 • Omega 3-vetzuren: in walnoten, lijnzaad(olie), hennepzaad(olie), koolzaadolie, perilla olie, vette vis, visoliecapsules en plantaardige EPA/DHA-capsules. Zeker bij chronische klachten kan het belangrijk zijn om omega 3 in de omgezette EPA/DHA-vorm te gebruiken. Deze vorm zit vooral in vis, visolie- en algenoliecapsules. Beperk daarnaast ook de inname van Omega-6 (zonnebloem, mais, sla olie, wat in alle bewerkte producten is bijgevoegd). Meer lees je hierover in mijn Omega-3 blog. Kijk met vette vis of het niet gekweekte vis is. Gekweekte vis is vaak nog veel meer belast met o.a. antibiotica en zijn vaak gevoerd met granen waardoor ze weer veel omega-6 bevatten.
 • Vitamine E: dit is, in combinatie met omega 3, een goede ontstekingsremmer. Bronnen van vitamine E zijn tarwekiemen, tarwekiemolie, zaden, pitten en noten.
 • Eet dagelijks kruiden en minimaal 200 gram fruit en 400 gram groente per dag. Onbespoten/biologisch voedsel zorgt voor een betere bescherming dan bespoten voedsel. Iedere plant maakt stoffen aan om zichzelf te beschermen tegen infecties, schimmels, bacteriën, zon- en milieu-invloeden. Hoe meer bedreiging de plant ervaart, des te meer beschermende stoffen er aangemaakt worden. Boots deze natuurlijke reactie van de plant na door na het snijden of hakken de groente nog even te laten liggen voor je gaat koken, etc. Bij o.a. broccoli, kolen, uien en knoflook worden de groente nog gezonder na ongeveer 30 minuten. Kook met ontstekingsremmende kruiden als gember, curcuma (geelwortel), rozemarijn, kamille, kruidnagel, kaneel en koriander.
 • Groene, chlorofylrijke groente (andijvie, spinazie, postelein, veldsla, boerenkool etc.) heeft, via veel biochemische wegen, een ontstekingsremmende werking in ons lichaam.
 • Gebruik liever glutenvrije granen of graanvervangers zoals haver, quinoa, cassavemeel, boekweit.
 • Verminder ook het gebruik van koemelk en -zuivel, vanwege het hoge gehalte aan caseïne. Toch zuivel? Probeer dan schapen- en geitenzuivel, rauwe en zure koezuivel of Jersey zuivel, deze zijn beter te verdragen. Yoghurt, karnemelk of kefir van rauwe koemelk werken juist weer ontstekingsremmend.
 • Eet volop vezels uit bijvoorbeeld groente, fruit, peulvruchten, lijnzaad, kokos (meel), haver, zeewier, noten en zaden. Mensen die 30 tot 40 gram vezels per dag eten, hebben minder ontstekingen dan mensen die te weinig van deze vezels eten. Voldoende vezels zijn ook een noodzaak voor een gezond darm-microbioom, waaruit o.a. ook ons immuunsysteem opgebouwd wordt. Alles in ons lichaam hangt samen.


Dit zijn de algemene tips voor het verminderen van ontstekingen. Meer specifieke producten die ontstekingen tegen gaan of verminderen zijn:

 1. Vitamine D: Een vitamine D-tekort verhoogt de kans op ontstekingen en de mate van ontstekingen in het lichaam. Wanneer je weinig buiten komt in de zomer, en zeker in de winter, is het noodzakelijk om vitamine D3 bij te slikken (25 mcg per dag)
 2. Geelwortel of kurkuma: Er zijn ongelooflijk veel onderzoeken gedaan naar de veelzijdige, ontstekingsremmende werking van kurkuma. Probeer het iedere dag toe te voegen aan je maaltijd, of neem ook hier suppletie voor in. Andere kruiden die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en waar veel wetenschappelijk onderzoek over beschikbaar is: gember, boswellia, wilde marjolein, groenlipmossel, brandnetel, Ribes Nigrum, astaxanthine, OPC, liponzuur, zwavel (veel in knoflook en ui).
 3. Bio-flavonoïden als quercetine in appels, druiven, knoflook, uien en koolsoorten. Kies zo veel mogelijk voor biologische appels of week appels en druiven in een natrium bicarbonaat oplossing en was ze daarna met citroen/azijn.
 4. Dagelijks olijfolie: preventief, maar ook bij bestaande ontstekingen. Olijfolie is een zogenaamde COX2-remmer. De gangbare ontstekingsremmers die je van de arts krijgt, zijn ook vaak COX2-remmers. Recente onderzoeken werpen een nieuw licht op de zaak: olijfolie (maar ook noten en avocado) toevoegen aan groente kan mogelijk heel veel voor je doen als het gaat om het remmen van ontstekingen, minder vorming van vrije radicalen en regulering van je immuunsysteem.
 5. Haver is een graan dat immuun-modulerende eigenschappen heeft, omdat het zogenaamde bètaglucanen bevat. Dit zijn stoffen die ook in paddenstoelen voorkomen. Bètaglucanen activeren macrofagen en neutrofielen, waardoor vooral bacteriën, virussen en schimmels sneller onschadelijk gemaakt kunnen worden. In de darm zorgen bètaglucanen voor de aanmaak van boterzuur dat onder andere ontstekingen in de darm remt. Los van deze immuunondersteunende bètaglucanen bevat haver nog een unieke stof (een salvestrol): avenathramide met unieke antioxidant- en ontstekingsremmende eigenschappen, vooral op je bloedvaten.
 6. Granaatappel(sap). Uit heel wat onderzoeken blijkt dat granaatappel(sap) een ontstekingsremmende werking heeft, vooral bij hart- en vaatziekten en reumatische ontstekingsbeelden.
 7. Vitamine K. Zowel vitamine K1 als vitamine K2 zijn belangrijk om ontstekingsreacties te verminderen. Vitamine K1 haal je uit ruimschoots groene bladgroenten en vitamine K2 vooral uit gefermenteerde zuivel en rauwmelkse kaas. Omdat vitamine K ook een werking heeft op de bloedstolling, is het belangrijk dat wanneer je bloedverdunners slikt, je geen supplementen neemt met vitamine K, zonder overleg met je huisarts.
 8. Vitamine C staat al eeuwenlang bekend om zijn positieve invloed op het immuunsysteem. Daarnaast doet vitamine C nog zo veel meer en komt een tekort nog regelmatig voor. Probeer daarom verspreid over de dag een aantal maal een supplement te nemen, zeker wanneer er bijvoorbeeld griep of verkoudheid in je omgeving heerst.
 9. Magnesium: vanwege het groot aantal functies van magnesium in ons lichaam, is ook dit mineraal zeer waarschijnlijk erg belangrijk om ontstekingen te voorkomen dan wel te verminderen. Stress vermindert de beschikbaarheid van magnesium, zorg daarom voor een continue aanvoer van dit belangrijke mineraal. Groene bladgroentes, zeewieren en noten/zaden zijn belangrijke bronnen van magnesium. Eet deze dan ook elke dag of overweeg suppletie met goed opneembare magnesium (zie mijn magnesium blog).


Lukt het je niet goed om te starten met je leefstijl verandering? Denk je dat je goed bezig bent maar verminderen je klachten toch niet, of lukt het je niet goed om zonder steun je nieuwe leefstijl vol te houden? Welke redenen dan ook, samen lukt het vaak beter om te beginnen, vol te houden en door te zetten. Met professionele hulp gaat het nog makkelijker, zeker wanneer je niet goed weet wat je nu wel of niet mag eten. Leefstijl veranderingen in combinatie met een homeopathische ondersteuning maakt het verbeteren van je ontstekingen en klachten doeltreffender en makkelijker. Dus zoek jij hulp? Laat het me dan zeker weten. Op naar een gezonde zomer!


Bron:

https://rinekedijkinga.nl/veelgestelde-vragen/voeding-bij-ontstekingen.html

https://www.natuurdietisten.nl/juist-dieet-grip-op-ontstekingen/

Contact gegevens Leefstijl Homeopathie (Marjon):

Telefonisch: 06-36 17 22 54,  homeopathie@praktijkhornung.nl                             

 Disclaimer van Praktijk Hornung

Contact gegevens Massage (Edwin):

Telefonisch:  06-17 73 06 96, massage@praktijkhornung.nl

 

Privacy regeling van Praktijk Hornung