Vrouwelijke cyclus

Blog


Werken met, in plaats van tegen, je maandelijkse cyclus

 

Na ruim 30 jaar begin ik het eindelijk een beetje door te krijgen: er is ook winst te halen uit mijn maandelijkse cyclus. Wow, wat een eye opener is dat. En zal ik je eens wat vertellen? Ook jij kunt dat! Want hoe geweldig is het wel niet, dat wij vrouwen 4 energieën hebben in 1 persoon. En het wordt eens tijd dat we dat voor ons gaan laten werken, in plaats dat we er iedere maand tegen vechten of ons laten verrassen of overvallen door die verschillende energieën. 

Als zelfstandige heb ik wel makkelijk praten, moet ik toegeven. Ik kan zelf mijn tijd in vullen, mijn weken en maanden plannen zoals ik me voel. En is het eigenlijk ook wel tijd om alle werkgevers van Nederland zo te laten werken. Maar dat is voor nu erg idealistisch. De meeste werkplekken, en onderwijsinstellingen voor onze dochters, zijn ingericht en opgezet door en voor mannelijke energieën. Wij stromen daar al zo lang in mee, dat een omschakeling niet zo maar verwacht of geëist mag worden. Maar we kunnen misschien wel gaan aangeven dat een andere, meer vrije manier van plannen voor iedereen beter is.


 

Hoe werkt de vrouwelijke cyclus-energie?

Eerst maar eens uitleggen hoe die 4 energieën per maand werken. En ook al gebruik je de pil, of andere hormonale anticonceptie, ben je in of voorbij de overgang of heb je geen baarmoeder en/of eierstokken meer, deze vrouwelijke energieën zijn wel aanwezig in je. Wees je bewust van je cyclus en gebruik het, of zelfs: omarm het!


Verschillende fases

Laten we even van het gemiddelde uitgaan en dat je cyclus 28 dagen duurt, 4 weken. Is dat anders, bereken dan de fases door naar de lengte van jou cyclus.


Fase 1, van dag 1 t/m 7 is je menstruatie fase.

Dag 1 is de eerste dag van je menstruatie. In deze week mag je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken. Want ongesteld zijn (of je het nu bent of niet) kost ontzettend veel energie. Probeer dan ook op werk zo veel mogelijk rust te krijgen, geen lastige onderhandelingen of vergaderingen te plannen dus, maar gewoon lekker je eigen ding doen. Ook thuis mag je best even het huishouden laten voor wat het is. Maak makkelijke en snelle (wel gezonde!) maaltijden, maaltijden die je hebt ingevroren of vooruit hebt gemaakt. Of misschien nog beter: laat je partner koken en zeker de boodschappen doen. Als laatste: vermijd schoolactiviteiten van je kinderen (speelafspraakjes) en duik lekker vroeg je bed in.


Fase 2, dag 8 t/m 14.

Dit is de periode voordat je je eisprong hebt. En meestal is deze periode een feestje. Je barst van de energie, maar dat betekend vaak ook dat je concentratie minder is. Schrijf dan ook de ideeën en plannen die je hebt direct op, voor je ze weer kwijt bent. Geniet van deze periode en van je creativiteit en plan je werk vooruit aan de hand van deze ideeën en plannen voor de komende 3 weken.


Fase 3, dag 15 t/m 21.

Dit is de week van je ovulatie en zorgt voor heel veel liefde. Deze week is dus ideaal om met collega’s te spreken, je loopt misschien wel over van empathie. Houdt daar ook rekening mee als je weet dat sommige collega’s daar gebruik van maken en probeer deze iets meer te mijden. Bescherm ook jezelf privé, ook als je kinderen hebt: (speel)afspraken zijn zo gemaakt, maar volgende week ben je niet meer in deze fase. En zul je niet meer zo veel energie hebben of iedereen zo aardig vinden.


Fase 4, dag 22 t/m 28.

Dit is de week voor je gaat menstrueren. En ja, pms bestaat echt. Deze week kan daar heel goed het bewijs van zijn. Maar het heeft ook voordelen, want wat ben je krachtig en je laat deze week niet met je dollen. Dus alle betalingen die nog niet gedaan zijn, uitgestelde zaken die aandacht nodig hebben, etc. Deze week ruim je op en zorg je dat alles weer schoon en op orde is, privé en zakelijk, om de hele cyclus op nieuw te beginnen. Zodat je in fase 1 rust en tijd voor jezelf kunt nemen.


Hoe ga jij met de verschillende fases om?

Hoe ga jij met iedere fase van je cyclus om? Laat jij je, net als ik, ook iedere maand weer overvallen door je buien? Het verbaast me, hoe ik me iedere maand weer zo kon laten verrassen. Dus nu noteer ik het in mijn agenda. In theorie zouden er geen verrassingen meer voor mij zijn!

 

Herken jij bij jezelf de verschillende fases? Dat is al een eerste grote stap om je cyclus in te gaan zetten in je voordeel. En natuurlijk verschilt het ook weer per maand hoe je hele cyclus verloopt. En lopen ook de dagen van de verschillende fases in elkaar over.


Problemen rond je cyclus?

Omdat het zo’n groot en complex iets is, onze cyclus en alle hormonen die daarbij een rol spelen, is dit een hele beknopte versie. Iedere vrouw ervaart haar cyclus ook weer op een heel eigen manier, met haar unieke  uitdagingen. Zeker door onze niet-natuurlijke leefstijl kunnen deze uitdagingen nog wel eens extra roet in het eten gooien. Er is gelukkig heel veel wat gedaan en verbeterd kan worden waardoor je ook profijt kunt gaan krijgen van alle krachten die tijdens deze ca. 4 weken vrij komen. Homeopathie kan je daar heel goed bij ondersteunen. Met als voordeel, dat het een natuurlijke geneeswijze is en waarbij onderdrukken helemaal niet nodig is. Zo kun je echt profijt ervaren van de vrouwelijke oerkracht, maar zonder de echt vervelende klachten. Laten we werken MET onze natuur, in plaats van TEGEN. Doe je mee?